In Nederland verstrekte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tot voor kort geen vergunningen aan brokers in binaire opties. Dit verbod werd echter ondermijnd doordat binaire opties wel erkend worden op Europees niveau. Dat is vastgelegd in de Europese MiFID richtlijn betreffende de markten voor financiële instrumenten (2004/39/EG). Na stevig getrouwtrek tussen de Nederlandse brokers en de AFM komt er nu eindelijk een oplossing. Binoptie.nl heeft onderzocht hoe de AFM binaire opties reguleert en hoe de consument beschermd wordt door deze nieuwe maatregelen.
Nederland liep achter op toezicht binaire opties
Tot 2015 beschouwde de AFM binaire opties als een kansspel omwille van hun korte looptijd. (Zie ook het artikel 'Binaire opties: beleggen of gokken?') De houding van de financiële regulator verplichtte Nederlandse brokers om een vergunning aan te vragen om kansspelen aan te bieden.
Daardoor werden handelaars in binaire opties gedwongen om uit te wijken naar buitenlandse brokers. De financiële regulators in andere Europese landen, zoals CySec (Cyprus) of de FCA (Verenigd Koninkrijk), erkennen binaire opties namelijk wél als een financiële belegging.
Dit werkte dubbel in het nadeel van Nederland: ten eerste konden Nederlandse beleggers geen account openen bij binaire optiebrokers die direct door de AFM gereguleerd waren; ten tweede konden Nederlandse bedrijven niet concurreren op de binaire optiemarkt.
Optionclub en Optie24 maken de weg vrij voor regulering
De Nederlandse broker Optionclub bestaat, net zoals andere brokers in binaire opties, al langere tijd. Het handelen in binaire opties werd echter niet beschouwd als een legale activiteit, maar werd wel gedoogd door de AFM. De broker werd dus lange tijd niet vervolgd, maar kon ook niet op het zegel van betrouwbaarheid rekenen dat bijvoorbeeld brokers als Binck Bank en Alex kregen.
Door de toenemende druk besloot Optionclub in 2012 om een vergunning aan te vragen bij de Autoriteit Financiële Markten. Optionclub wilde op een gereguleerde manier binaire opties aanbieden. Omdat Optionclub echter niet over een kansspelvergunning beschikte en dus de Wet op de kansspelen overtrad, besloot de AFM om geen vergunning te verstrekken.
Optionclub sleepte de AFM voor de rechter en de rechtbank van Rotterdam gaf de Authoriteit Financiële Markten ongelijk. Binaire opties zijn derivaten en daarom moeten de aanbieders van deze producten de mogelijkheid hebben om een licentie te krijgen, net zoals brokers op andere financiële producten. De AFM ging wel in hoger beroep, maar de voorzieningenrechter van het CBP voor het bedrijfsleven was het daar echter niet mee eens en stelde Optionclub definitief in het gelijk.
Na voorgaande beslissing besloot een andere Nederlandse broker in binaire opties, Optie24, om eveneens een officiële licentie aan te vragen. Daardoor valt het bedrijf nu ook onder de regulering van binaire opties door de AFM. Hiermee is Optie24 naar de mening van BINoptie.nl op het moment van schrijven de beste zuiver Nederlandse binaire opties broker. Bekijk hier het aanbod van Optie24.
Gevolgen van de regulatie voor de belegger in binaire opties
Aan het handelen in binaire opties zijn, zoals bij elke belegging, risico’s verbonden. De nieuwe regulering zorgt er nu echter voor dat brokers met een licentie van de AFM, zoals Optionclub en Optie24, verplicht zijn om aan bepaalde voorwaarden te voldoen:
- De brokers dienen de saldi op de accounts van de beleggers onder te brengen op een aparte rekening bij derden. Dit heeft het gevolg dat, indien de broker failliet gaat, het geld van de belegger op een veilige plaats bewaard wordt. Het geld kan dan door de onafhankelijke partij gegarandeerd worden uitbetaald aan de belegger.
- Gereguleerde brokers in binaire opties komen onder de reikwijdte van het beleggerscompensatiestelsel (BCS). Het BCS beschermt particulieren en ondernemingen die een beleggingsdienst, geld of financiële instrumenten hebben toevertrouwd aan een Nederlandse broker. Het BCS voorziet onder bepaalde omstandigheden in een vergoeding tot maximaal € 20.000,- per persoon of per onderneming.
- Brokers die handelen in binaire opties moeten voldoen aan een lijst met financiële voorwaarden (zoals een goede solvabiliteit en hoog eigen vermogen).
- De wet op data protectie van de Europese Gemeenschap wordt van toepassing. De gegevens van de belegger zijn 100% volgens Europese richtlijnen beveiligd.
De regulering is duidelijk een goede zaak voor de belegger en maakt de markt vrij voor veiliger beleggen in binaire opties. In ons overzicht met binaire opties brokers kun je zien welke brokers door de AFM of een andere financiële toexichthouder zijn gereguleerd. Bij het kiezen van een broker is het altijd een goed idee om op de regulering te letten.
- Bekijk het overzicht met binaire opties broker reviews
- Open een rekening bij gereguleerde Nederlandse broker Optie24
- Ga terug naar de pagina met artikelen