Eerder deze maand besloot de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om geen vergunning te verlenen aan een nieuwe aanbieder van binaire opties op de Nederlandse markt. Het aanbod had teveel weg van een "illegaal kansspel" volgens de financiële toezichthouder. Opvallend is dat de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) juist van mening was dat binaire opties géén kansspel zijn: "binaire opties zijn in de eerste plaats te kwalificeren als financieel instrument, maar daarnaast ook te beschouwen als kansspel omdat de deelnemers geen 'overwegende invloed' kunnen uitoefenen op de uitkomst van hun voorspelling." (Bron: Het Financieele Dagblad, 8 oktober 2014)
Zijn binaire opties een vorm van gokken?
De AFM en de KSA zijn niet met elkaar eens. Dus de vraag blijft: zijn binaire opties een kansspel, of een financieel instrument? Laten we daar eens nader naar kijken om erachter te komen of binaire opties een vorm van gokken zijn.
Het kenmerk van gokken is dat je geen overwegende invloed kunt uitoefenen op het resultaat van je beslissing. Denk bijvoorbeeld aan roulette. Als je 100 euro op rood inzet, dan heb je geen enkele invloed op de uitkomst. Als je geluk hebt valt het balletje op rood en win je. Heb je pech, dan wordt het zwart en verlies je. Maar er is geen enkele manier om van tevoren te voorspellen waar het balletje op valt.
Bij binaire opties is dat anders. Dat komt doordat je geen geld inzet op iets willekeurigs (zoals het roulettewiel), maar inzet op de koersontwikkeling van een financieel product (bijvoorbeeld een aandeel, of een beursindex). En die koers is (tot op zekere hoogte) voorspelbaar. Er zijn diverse manieren van technische analyse en fundamentele analyse om de toekomstige beurskoersen te voorspellen.
Wanneer de KSA dus zegt dat "de deelnemers geen 'overwegende invloed' kunnen uitoefenen op de uitkomst van hun voorspelling" slaat ze de plank finaal mis. Bij de handel in binaire opties heb je net zoveel invloed op de uitkomst van je voorspelling als bij de handel in aandelen, (gewone) opties, sprinters, turbo's, CFD's, etc. Als binaire opties een vorm van gokken zouden zijn, dan zou alle beurshandel gokken zijn. En dat kan toch niet waar zijn.
Overwegende invloed
Hoe beïnvloed je bij het handelen in binaire opties dan de uitkomst van je voorspelling? Bij het openen van iedere optiepositie moet je een aantal beslissingen nemen:
- Op welke onderliggende waarde sluit je een optie af?
- Op welk moment stap je in?
- Welke looptijd kies je voor de optie?
Zo kun je kiezen om alleen opties op die aandelen te nemen die een duidelijke trend laten zien op de koersgrafiek. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je bij binaire opties de uitkomst van je belegging beter kunt voorspellen. Bij gewone aandelen of opties moet je precies bepalen op welk moment je wilt in- en uitstappen. En omdat de beurs zich grillig gedraagt, is het heel moeilijk om zo precies te zijn. Bij binaire opties hoef je alleen maar de richting van de koers te voorspellen. Dat is een stuk gemakkelijker, en je zult zien dat je het vaker bij het rechte eind hebt.
Sommige binaire opties brokers bieden je de mogelijkheid om nog aanvullende beslissingen te nemen:
- Wil je je opties tussentijds (met winst of met verlies) verkopen? (bijvoorbeeld bij optionFair)
- Welk koersdoel plaats je in het geval van een 'touch/no touch' optie?
- Wil je de optie aanhouden na expiratie ('roll forward')? (bijvoorbeeld bij Anyoption)
Hiermee kun je je binaire optiepositie nog nauwkeuriger beheersen. Je hebt dus maximale controle over de uitkomst van je belegging. En dat is precies het tegenovergestelde van gokken. Dat is slim handelen op de beurs!