Binaire opties en de belastingdienst
belasting op binaire opties en day trading

Een vraag die we wel eens krijgen is: "Hoeveel belasting moet ik betalen over de winsten die ik maak met binaire opties?". Zeker als je veel geld verdient met de binaire optiehandel en day trading je belangrijkste bron van inkomsten is, dan is het antwoord erg belangrijk. In dit artikel leggen we gedetailleerd uit hoe binaire opties (en andere vormen van daghandel) belast worden in Nederland.

Welke belasting box

Even een stukje achtergrond. Het Nederlandse belastingstelsel kent 3 'boxen' voor de inkomstenbelasting. Box 1 gaat over inkomen uit werk en woning. Daaronder valt natuurlijk het loon, maar ook bijvoorbeeld inkomsten uit freelance werk of royalties. Voor de meeste mensen is Box 1 verreweg de belangrijkste box. Box 2 gaat over aanmerkelijk belang in een vennootschap (NV of BV), wat wil zeggen dat als je meer dan 5% van de aandelen bezit, je belasting betaalt over ontvangen dividend. In het algemeen gaat dit alleen op voor mensen die een eigen bedrijf (BV) hebben. Box 3 gaat over vermogen: je geld op een spaarrekening of beleggingsrekening. (Bron: Rijksoverheid.nl)

De verschillende boxen hebben verschillende belastingtarieven. In Box 1 betaal je tussen de 19,1% en 52% van je verdiende vermogen aan de fiscus. In Box 2 moet je 25% afdragen over ontvangen dividenden. In Box 3 betaal je 30% over een 'fictief rendement' van 4% op je vermogen (wat effectief neerkomt op een vermogensbelasting van 1,2%). Het doet er dus nogal toe in welke box je inkomsten uit binaire opties vallen.

(Binaire) optiehandel is daytrading

De handel in binaire opties is een vorm van daytrading (of 'daghandel'), net als bijvoorbeeld forex en CFD's. Het verschil tussen beleggen en day trading is dat je bij beleggen een lange-termijn-positie neemt in een aandeel om te delen in de winst van het bedrijf, terwijl je bij daytrading posities van enkele seconden tot een paar dagen inneemt om van koersfluctuaties op de korte termijn te profiteren. (Zie voor meer informatie bijvoorbeeld dit artikel over day trading.) Binaire opties vallen duidelijk in die laatste categorie.

paar options pair options apple nasdaq

In principe zou je verwachten dat zowel 'gewoon' beleggen als daytrading in Box 3 valt (en we verklappen het vast, dat is ook zo). Maar in het verleden heeft de Belastingdienst zich wel eens op het standpunt gesteld dat day traders in feite zó actief handelen dat het meer op werk dan op beleggen lijkt. In dat geval zouden de inkomsten daaruit in Box 1 belast moeten worden als 'resultaat uit overige werkzaamheden' (wat meestal een veel hoger belastingtarief betekent).

Hierover zijn een aantal rechtzaken gevoerd, en uiteindelijk heeft de Hoge Raad op 9 september 2011 een uitspraak gedaan die de zaken definitief heeft beslist (in het voordeel van de day trader). Daghandel, hoe actief en winstgevend ook, moet worden gezien als een vorm van beleggen en wordt belast in Box 3. De enige uitzondering is in geval van voorkennis of beïnvloeding. De kennis die je gebruikt om te handelen in binaire opties wordt uitdrukkelijk niet gezien als 'voorkennis', omdat in principe iedereen die daar moeite voor zou doen diezelfde kennis had kunnen verkrijgen. Aldus de Hoge Raad: "Het hebben van ervaring en deskundigheid op het gebied van optiehandel is niet gelijk te stellen met het hebben van voorkennis." (Bron:Hoge Raad, uitspraak nr. Nr. 09/04985, 9 september 2011)

Belasting van winst uit binaire opties in Box 3

Het is dus onomstotelijk beslist: de winst die je maakt met het handelen in binaire opties valt onder Box 3. (Overigens betekent dit ook dat als je verliezen hebt in een bepaalde periode, je deze niet van je belastbaar inkomen kunt aftrekken.) Dat is gunstig, want dit betekent dat je helemaal geen belasting betaalt over de winst die je maakt. Je betaalt alleen belasting over het vermogen dat je op je binary options trading account hebt staan, net zoals wanneer het op een spaarrekening had gestaan.

In Box 3 betaal je over je totale vermogen 1,2% belasting per jaar. Je 'totale vermogen' zijn al je bezittingen minus al je schulden (zie details), dus inclusief het saldo op je binaire opties handelsrekening en de waarde van je openstaande binaire opties. De peildatum waarop je vermogen voor een bepaald jaar wordt vastgesteld is 1 januari van dat jaar.

Iedere Nederlander heeft recht op een 'heffingsvrij vermogen', of tewel een bedrag aan vermogen waarover je geen belasting in Box 3 hoeft te betalen. Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld (doorgaans verhoogd ten opzichte van het jaar ervoor). In 2013 is het heffingsvrij vermogen EUR. 21.139,-. Is je totale vermogen kleiner dan dit bedrag? Dan betaal je helemaal geen belasting in Box 3. Is je totale vermogen groter? Dan betaal je alleen 1,2% belasting over het bedrag bóven het heffingsvrije vermogen.

Conclusie

Al met al zijn binaire opties fiscaal aantrekkelijk om in te handelen. Over de winsten die je boekt betaal je helemaal geen belasting (en sinds de uitspraak van de Hoge Raad in 2011 bestaat hier ook geen onzekerheid meer over). Je handelskapitaal wordt in Box 3 belast, waar je over de eerste 21.139 euro van je vermogen ook helemaal niets hoeft af te dragen. En over het bedrag daarboven betaal je slechts 1,2% belasting per jaar... dat is wel wat anders dan de max. 52% over je overige inkomsten!

word ook binaire optiehandelaar

Verdien zelf ook geld met binaire opties

Handel jij al in binaire opties? Je kunt met binaire opties in korte tijd veel geld verdienen. En het is helemaal niet moeilijk als je bereid bent om je in te zetten. Met deze video leer je binnen twee minuten hoe het handelen in binaire opties werkt.

Wil jij ook profiteren van de kansen die binaire opties je bieden? Open dan nu een rekening bij broker Optie24. Optie24 is de enige geheel Nederlandse broker die streng gereguleerd is. (lees de recensie)

Op de Optie24 website vind je gratis ebooks en strategie videos, waarmee je nóg beter leert handelen.

begin direct met handelen in binaire opties

Gerelateerde artikelen

Risicomanagement bij binaire optiesRisicomanagement bij binaire opties
Handelen in binaire opties is risicovol. Dat wil zeggen, je kunt grote klappers omhoog of omlaag maken. Op één enkele optie kun je wel 80-90% winst maken, maar je kunt ook de hele aankoopprijs verliezen. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen het risico van de handel. In dit...
Binaire opties: beleggen of gokken?Binaire opties: beleggen of gokken?
Eerder deze maand besloot de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om geen vergunning te verlenen aan een nieuwe aanbieder van binaire opties op de Nederlandse markt. Het aanbod had teveel weg van een "illegaal kansspel" volgens de financiële toezichthouder. Opvallend is dat de Nederlandse...
Einde aan de bonussenEinde aan de bonussen
Er komt een einde aan de binaire opties bonussen. Je weet wel, de extra cadeautjes die brokers aanbieden om nieuwe klanten te lokken (lees meer). Voor veel binary traders zijn de bonussen een mooie bron van extra inkomsten bovenop hun tradingwinst. Een eerste stortingsbonus kan je al snel 500-1000...
Verdien aan de Amerikaanse presidentsverkiezingenVerdien aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen
Nog een paar dagen en dan is het zover. Op dinsdag 8 november 2016 kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Wordt het multimiljardair Donald Trump of ex-first-lady Hillary Clinton? De uitslag zal een flinke impact hebben op de financiële markten. Sommige economen voorspellen dat bij een...

Deel deze pagina met je vrienden en kennissen

Deel dit met anderen

FacebookTwitterGoogle BookmarksPinterest

Aanbieding

binaire opties bonus

Disclaimer

De handel in binaire opties is inherent risicovol. Met binaire optiehandel kan men in korte tijd veel geld verdienen of veel geld verliezen. De bezoeker van deze website wordt zich ervan bewust geacht dat hij het geld dat hij riskeert volledig kan kwijtraken. Door het riskante karakter van dit financiële product is het niet geschikt voor iedereen. Wie twijfelt of het handelen in binaire opties geschikt voor hem is, raden wij aan om zich te laten adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur.

Binoptie.nl is een informatieve website over het online handelen in binaire opties / digitale opties / binary options. Wij doen ons best om accurate en betrouwbare informatie te geven, maar wij verstrekken geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Alle beslissingen die de bezoeker neemt op basis van de inhoud van deze website zijn voor eigen risico en de verantwoordelijkheid van de bezoeker; noch Binoptie.nl, noch haar eigenaar(s) en/of medewerker(s) kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de resultaten daarvan. Binoptie.nl is uitsluitend bedoeld voor Nederlandse volwassenen. De site is uitdrukkelijk niet geschikt voor Belgische particulieren.