Alle handel in binaire opties verloopt via brokers. Een inleiding over binaire optie brokers kun je hier lezen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een binaire opties broker precies doet.
De activiteiten van een binaire opties broker
De voornaamste taak van een binaire opties broker is om vraag en aanbod op de optiemarkt bij elkaar te brengen. Als jij bijvoorbeeld verwacht dat het aandeel Facebook gaat dalen in waarde, en daarom een 'lower' binaire optie opent op dit aandeel, zoekt je broker naar een andere handelaar die een 'higher' optie wil openen en matcht jullie opties.
Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Wat als er niemand is die de 'andere kant' van de optie wil kopen? Wat als niemand denkt dat Facebook gaat stijgen? Één van de instrumenten die je broker heeft is om het rendement op een optie in te stellen. Daartoe maakt de broker een inschatting van hoeveel vraag en aanbod er voor een bepaalde optie bestaat. Als teveel mensen op de markt hetzelfde denken, dan biedt de broker de optie tegen een lager rendement aan, waardoor minder mensen dezelfde 'lower' zullen kopen.
Toch is dit niet altijd voldoende. Vaak is het niet mogelijk om vraag en aanbod voor 100% met elkaar te matchen. Toch wil je optiebroker geen 'nee' verkopen. Wat hij dan doet is zelf de tegenpositie innemen op de opties waarvoor geen kopers gevonden konden worden. Vervolgens dekt hij het risico af door middel van andere financiële producten. Dat gaat bijvoorbeeld als volgt:
Een voorbeeld van risicomanagement door een optie broker
Stel, traders hebben bij een optiebroker in totaal voor EUR. 10.000 aan 'higher' opties gekocht op het valutapaar EUR/USD en andere traders hebben tegelijkertijd voor EUR. 8.000 aan 'lower' opties gekocht. Van deze trades kan de broker EUR. 8.000 met elkaar matchen en loopt over dat bedrag geen risico. Voor de overige EUR. 2.000 koopt de broker zelf 'lower' opties om toch aan de vraag te kunnen voldoen.
Deze optiebroker wil niet het schip in gaan als de EUR/USD inderdaad omhoog gaat (zoals de meerderheid van de traders verwacht), en koopt daarom bij een grote bank voor EUR. 200.000 aan USD (dit heet 'hedging'). Na expiratie van de optie is de koers van de EUR/USD bijvoorbeeld met 50 pips (0,5 cent) gestegen. Nu betaalt de broker aan de traders die 'higher' opties hebben gekocht hun rendement uit. Op de EUR. 2.000 aan 'lower' opties die de broker zelf gekocht had, lijdt hij verlies, maar tegelijkertijd heeft hij EUR. 1.000 verdiend op zijn USD positie bij de bank. Zijn verlies is nog maar 1.000 euro, en dat kan hij betalen uit het verschil tussen het positieve en negatieve rendement (zie hieronder).
Het is voor de broker nooit mogelijk om al het risico helemaal af te dichten. Maar door een combinatie van het inschatten van de marktvraag, het uitrekenen van het benodigde rendement, en het hedgen van de eigen posities kan een binaire opties broker zijn eigen risico toch redelijk beperken.
Hoe een binaire opties broker geld verdient
Een binaire optie broker doet dit allemaal niet gratis. Toch betaal je voor de handel in binaire opties geen commissie of spread. Hoe kan dat? Dit komt door het verschil in rendement op je opties. Als je een binaire optie correct voorspelt, levert dat meestal een rendement van tussen de 60% en 90% op (uitgezonderd 'high yield opties'). Als je het bij het verkeerde eind hebt, verlies je het gehele aankoopbedrag, dus 100% (uitgezonderd 'refund opties').
Nog een rekenvoorbeeld. Een broker heeft geluk, en heeft precies even veel 'higher' als 'lower' opties kunnen verkopen op het aandeel Google: voor EUR. 5.000 aan beide kanten. Het rendement op deze binaire opties is 85%. Voor het verkopen van de opties heeft de broker EUR. 10.000 binnengehaald (5.000 'higher' en 5.000 'lower'). Als Google nu omhoog gaat, moet de broker EUR. 9.250 (5.000 + 85%) uitkeren aan de bezitters van de 'higher' opties. De bezitters van de 'lower' opties krijgen niets, en de broker maakt EUR. 750 winst. Omgekeerd, als het aandeel daalt, krijgen de 'lower' optiehouders EUR. 9.250, en heeft de broker nog steeds EUR. 750 winst. Meestal is het echter niet zo gunstig voor de broker, en loopt hij aan een van beide kanten risico.
Het verschil tussen het positieve rendement en het negatieve rendement op een optie is de beloning voor de broker. Hiermee moet hij deels zijn risico afdekken (bij gebrek aan een tegenpartij en onvoldoende hedging), én alle kosten dekken voor de dienstverlening. Wat er overblijft is de winst die een binaire optiebroker maakt.
Wat een binaire optiebroker voor jou doet
Als het goed is merk je hier allemaal niks van. In de software van de broker kun je van tevoren precies zien hoeveel rendement je krijgt op een binaire optie, en als je een optie koopt levert je broker deze altijd. Hoe de broker zijn eigen risico afdekt is verder niet jouw probleem als handelaar. Alle binaire opties brokers zijn bovendien grote financiële bedrijven met voldoende kapitaalbuffer, dus je hoeft niet bang te zijn dat je broker faiiliet gaat.
Voor jou als optiehandelaar is het veel belangrijker wat een binaire opties broker direct merkbaar voor jou doet: zorgen voor een goed productaanbod; het bieden van professionele handelssoftware; jou ondersteunen als je vragen hebt; en soms iets extra's geven, zoals een lucratieve bonus of een gratis webinar. Om erachter te komen welke binaire opties broker het best is, lees onze binaire opties broker reviews.