We hebben het steeds over binaire opties, maar wat zijn opties eigenlijk? 'Gewone' opties bestaan al veel langer dan binaire opties. Ze komen uit de wereld van aandelen en worden verhandeld op de beurs. Opties zijn zogenaamde 'afgeleide' financiële producten. Dat wil zeggen dat hun waarde is afgeleid van een ander product (bijvoorbeeld een aandeel). In dit artikel leggen we uit hoe opties precies werken en welke verschillende soorten opties er zijn.
Opties komen uit de wereld van aandelen, en zijn zogenaamde 'afgeleide' financiële producten (Engels: 'derivatives'). Dat wil zeggen dat hun waarde is afgeleid van een ander product (de 'onderliggende waarde'), normaal gesproken een aandeel. De reden hiervoor is dat een optie de houder ervan het recht geeft om een aandeel te kopen (of te verkopen) op een bepaalde datum (de 'expiratiedatum'). De waarde van dit recht hangt af van de waarde van het aandeel op de expiratiedatum.
Stel bijvoorbeeld dat je een (call) optie hebt op het aandeel Philips. Deze optie geeft je het recht op op 31 maart een aandeel Philips te kopen voor 20 euro. Wat is deze optie waard?
Op 31 maart is deze vraag eenvoudig te beantwoorden. Als de koers van het aandeel Philips lager is dan 20 euro, is de waarde van de optie 0. Immers, als je een aandeel Philips wilt kopen, kun je dat beter direct op de aandelenbeurs doen (voor minder dan 20 euro) dan dat je je 'recht' gebruikt om het aandeel voor 20 euro te kopen. Als daarentegen de koers hoger dan 20 euro is, is de waarde van de optie de koers minus 20 euro. Immers, je kunt je recht gebruiken om het aandeel voor 20 euro te kopen, en het daarna direct weer verkopen op de aandelenbeurs, waarbij je winst de verkoopprijs is minus de 20 euro die u moet betalen.
Zolang het nog geen 31 maart is, is het lastiger om de waarde van een optie te bepalen. Er bestaat nog veel onzekerheid over wat de koers van Philips gaat doen. Er is veel financiële theorie gewijd aan de vraag hoeveel een optie waard is. De meest gebruikte methode is de zogenaamde 'Black-Scholes formule', maar het gaat te ver om daar hier over uit te wijden. (Zie voor een goede uitleg daarvan de Engelse Wikipedia).
Waarom opties kopen
Waarom zou iemand een optie willen kopen, en niet gewoon het onderliggende aandeel zelf? De belangrijkste reden is dat opties goedkoper zijn, waardoor een belegger met minder geld op de koers van het aandeel kan speculeren.
Als bijvoorbeeld de koers van het aandeel Heineken 50 euro is, kost een call optie met uitoefenprijs 50 euro en een expiratiedatum over een maand ca. 1,50 euro (fictieve bedragen).
Wie verwacht dat het aandeel Heineken tegen het eind van de maand naar 52 euro gaat stijgen, en 150 euro heeft om te beleggen, kan twee dingen doen:
- 3 aandelen kopen. Als aan het eind van de maand Heineken inderdaad 52 euro waard is, heeft hij 6 euro verdiend (3x52 - 3x50).
- Een call optie op 100 aandelen kopen. Aan het eind van de maand heeft hij 50 euro verdiend (100x52 - 100x50 - 100x1,50)
De optiehandelaar verdient veel meer dan de aandelenhandelaar met hetzelfde beleggingskapitaal. Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat zijn risico ook groter is. Als hij ongelijk heeft en het aandeel naar 48 euro daalt, verliest de aandelenhandelaar slechts 6 euro, terwijl de opties compleet waardeloos geworden zijn. Opties zijn dus een risicovolle belegging. (Zie ook de heldere uitleg op InfoNu.nl.)
Verschillende soorten opties
Er zijn verschillende soorten opties. Ten eerste is er het verschil tussen een call optie en een put optie. Een call optie geeft de houder ervan het recht om een aandeel te kopen tegen een bepaalde prijs (de 'uitoefenprijs'). Wie een call optie koopt, speculeert op een waardestijging van het onderliggende aandeel. Een put optie geeft het recht om een aandeel te verkopen tegen de uitoefenprijs. Wie een put optie koopt, verwacht dat het aandeel gaat dalen.
Ten tweede is er het verschil tussen een optie kopen en een optie schrijven. Het kopen van een optie geeft je het recht om een aandeel te kopen (of verkopen in het geval van een put) op de expiratiedatum. Je betaalt de prijs (of de 'premie')van de optie. Handelaren die opties schrijven nemen de plicht op zich om op de expiratiedatum het aandeel te leveren (of over te nemen bij een put) tegen de uitoefenprijs. Zij staan in feite aan de andere kant van de trade dan de koper, en ze ontvangen de premie. Opties schrijven is zéér riskant, omdat je mogelijke winst vast staat, maar je verlies onbeperkt is.
Ten derde zijn er optiecontracten beschikbaar met verschillende uitoefenprijzen en verschillende expiratiemomenten. De kortste contracten lopen doorgaans af in de huidige maand, de langste contracten kunnen twee tot drie jaar in de toekomst liggen. Voor korte-termijn opties zijn vooral uitoefenprijzen beschikbaar die dicht bij de huidige koers liggen. Voor de lange termijn zijn er opties met een uitoefenprijs ver verwijderd van de actuele koers, waardoor het mogelijk wordt om te speculeren op de kleine kans dat een aandeel enorm stijgt of daalt.
Ten vierde zijn er opties beschikbaar op verschillende onderliggende producten (of 'onderliggende waarden'). De bekendste opties zijn op aandelen. Maar er zijn ook optiecontracten beschikbaar op indices, zoals de AEX. En er zijn opties op vreemde valuta's, op goud, zilver en grondstoffen. In principe kan er op iedere onderliggende waarde waarvan de toekomstige koers onzeker is een optie gemaakt worden. Maar in de praktijk zijn er maar een aantal gangbare optiecontracten.
Binaire opties
Naast gewone opties bestaan er binaire opties, het onderwerp waar deze hele website aan gewijd is. Binaire opties zijn een type opties met maar twee mogelijke uitkomsten: na expiratie keert de optie ofwel een (vooraf bepaald) hoog rendement uit, ofwel is de optie waardeloos geworden. Binaire opties worden daarom ook wel 'alles of niets opties' genoemd. Om meer te weten te komen over binaire opties kun je de artikelen 'Wat zijn binaire opties' en 'Het verschil tussen binaire opties en 'gewone' opties' lezen.
Net als 'gewone' opties zijn er binaire opties op diverse onderliggende waarden te koop. Meestal is de looptijd van een binaire optie veel korter. Door de verschillen tussen gewone en binaire opties, heb je om winst te maken met binaire opties andere strategieën nodig. Het is vooral belangrijk om te leren voorspellen of een onderliggende waarde op de korte termijn een klein beetje gaat stijgen. Lees hier meer over hoe je kunt leren handelen in binaire opties.